Διαδικτυακό συνέδριο

20 & 21 Νοεμβρίου 2021

Tο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών ανακοινώνουν μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό τη διοργάνωση διαδικτυακού συνεδρίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 200ων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το έτος 2021 αποτελεί μια σημαντική χρονική περίοδο, καθώς σηματοδοτεί την ξεχωριστή  επέτειο των  200ων χρόνων από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία ο Ελληνισμός έρχεται εκ νέου σε επαφή με την ιστορία και τη συλλογική του μνήμη μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων πανελλαδικών εορτασμών.

Το διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργανώνουν οι δύο φορείς έχει θεματικό άξονα τη μνήμη (επετειακή, ιστορική, συλλογική) και φέρει τον τίτλο:

«1821-2021: Η μνήμη ως δημιουργός ταυτότητας
με αφορμή τα 200 χρόνια από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία»

Ομιλητές

 • Δρ. Άρτεμις Γιάγκου
  PhD Historian of design and technology
  Επιστημονική Συνεργάτις Ερευνητικού Ινστιτούτου του Deutsches Museum, Μόναχο  Also on Twitter, Academia, Researchgate, LinkedIn

  Born in Athens, Greece; lives in Munich, Germany.

  Research Associate, Deutsches Museum, Munich, DFG Project (2016-2021) “How they played: Children and construction toys (c. 1840-1940)”.

  Main research interests

  Design history, Cultural history of technology, History of construction toys, Technology and consumption, Greek material culture (18th to 21st centuries), Museums.

  Affiliations

  Member of the Editorial Advisory Board, The Design Journal
  Member of the Executive Committee of ICOHTEC
  Member of the Editorial Board, ICON (Journal of ICOHTEC)
  ICOM – The International Council of Museums
  International Committee for the History of Technology
  European Academy of Design
  International Toy Research Association

  Τίτλος ομιλίας: Η κατανάλωση ως ελευθερία: Όψεις της προεπαναστατικής ελληνικής κοινωνίας

Η παρουσίασή μου εντάσσεται στον κεντρικό στόχο του συνεδρίου, την ανάδειξη του ρόλου της μνήμης και της λήθης στη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας των Ελλήνων. Σημαντικά στοιχεία της ιστορικής μνήμης δεν είναι μόνο οι ένδοξες μάχες και οι προβεβλημένες προσωπικότητες, αλλά και η καθημερινότητα, όπως αυτή βιώθηκε από τους απλούς ανθρώπους. Εστιάζω ειδικότερα στην προεπαναστατική περίοδο, κατά την οποία κυοφορήθηκαν και προετοιμάστηκαν οι μεγάλες ανατροπές που ακολούθησαν. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες πριν την επανάσταση, τμήματα του υπόδουλου ελληνικού πληθυσμού ανέπτυξαν δυναμικές εμπορικές δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν σημαντική οικονομική ευμάρεια. Η άνοδος του βιοτικού τους επιπέδου και η ταυτόχρονη επίδραση των ιδεών του Διαφωτισμού ώθησαν τις κοινωνικές αυτές ομάδες να αναπτύξουν νέες νοοτροπίες και να οραματιστούν νέους ορίζοντες. Το φαινόμενο της κατανάλωσης καταλαμβάνει κεντρική θέση σε αυτές τις διαδικασίες. Η απόκτηση και απόλαυση εισαγόμενων, λιγότερο ή περισσότερο πολυτελών, και συχνά καινοτόμων αντικειμένων κατά την προεπαναστατική περίοδο, επέτρεψε σε πολλούς Έλληνες να ζουν αλλά και να φαντάζονται μια καλύτερη ζωή. Κανάτια από το Πέζαρο της Ιταλίας, βιβλία από τη Βενετία, ρολόγια από την Αγγλία και άλλα αντικείμενα, συνέβαλαν στη δημιουργία νέων ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων.

Εδώ θα προβληθεί το βίντεο από την εισήγηση της Δρ. Γιάγκου.

Εδώ θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της εισήγησης της Δρ. Γιάγκου.

 • Κώστας Θεολόγου
  Καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
  Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου στο ΕΜΠ
  Διευθυντής της επιστημονικής επιθεώρησης Signum

  O Κώστας Θεολόγου είναι καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου στο ΕΜΠ και διευθυντής της επιστημονικής επιθεώρησης Signum http://aked.ntua.gr/signum.html. Είναι, επίσης, Συντονιστής (moderator) της Θεματικής Ενότητας «Κοινωνική Θεωρία και Νεωτερικότητα» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (κατεύθυνση Ευρωπαϊκός Πολιτισμός) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΟ). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του προσανατολίζονται στα πεδία της Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού (τεχνολογία, αστικός χώρος, συλλογικές ταυτότητες, βιοηθική και βιοτεχνολογία, κτλ.).

  Email:

  Τίτλος ομιλίας: Για τη μνήμη και την εθνική ταυτότητα

Πώς προσαρμόζεται ο σύγχρονος άνθρωπος στις ρευστές συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου χωριού μας; Θα απαντούσε κανείς λέγοντας «Διατηρώντας την ταυτότητά του, την ατομική και συλλογική μνήμη του, προσπαθώντας να την ταιριάξει στην ρευστότητα της ασυναγώνιστης κυριαρχίας του εφήμερου και του προσωρινού». Ο αμείλικτος μύλος της καταλυτικής παγκοσμιοποίησης απαιτεί- αν δεν τις επιβάλλει κιόλας- συναντήσεις, ζυμώσεις και συνθέσεις όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηθών, αλλά και μέσα στις ίδιες τις διαφορετικές εκφάνσεις ενός και του αυτού πολιτισμού, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνονθύλευμα μνήμης και εθίμων, συνηθειών. Και από αυτή την τρομακτικά ισοπεδωτική διαπίστωση, ας εκκινήσουμε την αναφορά μας στις δύο σφαίρες των εννοιών, με τις οποίες αποφάσισα να παλέψω, τη μνήμη και την ταυτότητα, τη συλλογική ή εθνική ταυτότητα. Και την απάντηση στη σχέση των δύο αυτών εννοιών την ανακάλυψα το 1988 συζητώντας με τον Διονύση Σαββόπουλο για την πολιτική και για την τέχνη: η σχέση τους εγκιβωτίζεται στην έννοια της παράδοσης. Στην ομιλία μου θα αναφερθώ α) στην ατομική και συλλογική μνήμη, β) στη μνήμη ως γνωστικό αντικείμενο, γ) στη μετάδοση της κοινωνικής μνήμης, δ) στη διαλεκτική σχέση της Μνήμης με την Ιστορία, ε) στη σχέση της μνήμης με το έθνος και την ταυτότητα.

Η μνήμη, εν κατακλείδι, στον βαθμό που είναι συγκινησιακή και σαγηνευτική, προσαρμόζει στο δικό της πλαίσιο όσα γεγονότα τής ταιριάζουν. Αλλά κάθε λαός δεν έχει το ίδιο βάθος ιστορικής μνήμης, ούτε το ίδιο βάθος εθνικής συνείδησης. Το όχημα της μνήμης για ένα λαό ονομάζεται παράδοση και η παράδοση είναι η σχέση που διατηρούν οι ζώντες με τους τεθνεώτες και με τους μέλλοντες να γεννηθούν. Το βάθος της δικής μας μνήμης φτάνει π.χ. στους Μηδικούς Πολέμους 500 χρόνια προ Χριστού, όταν οι πόλεις-κράτη με τα περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικά πολιτεύματά τους, απέκρουσαν την προέλαση των Περσών στην Ευρώπη. Δηλαδή το βάθος της δικής μας παράδοσης φτάνει πολύ πιο πέρα από την ίδρυση του Νεότερου Κράτους μας το 1830, που ολοκληρώθηκε εδαφικά μετά από έναν και πλέον αιώνα– πάντα υπό το κράτος της αμφισβήτησης και των γκρίζων ζωνών της επικράτειάς μας- το 1947, όταν μας απεδόθησαν τα Δωδεκάνησα ως πολεμική αποζημίωση από τους Ιταλούς και ουδέποτε μας απεδόθησαν τα δάνεια που μας επέβαλαν οι Γερμανοί. Αυτή η παράδοση μας συνέχει με τους νεκρούς μας σε απίστευτο βάθος χρόνου και μας υποχρεώνει να τους σεβαστούμε τιμώντας τους με κάθε ευκαιρία σε κάθε εθνική επέτειο.

Εδώ θα προβληθεί το βίντεο από την εισήγηση του Δρ. Θεολόγου.

Εδώ θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της εισήγησης του Δρ. Θεολόγου.

 • Βασίλης Καραποστόλης
  Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Ο Βασίλης Καραποστόλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο: «Μούσες εναντίον Σειρήνων. Ο γόνιμος άνθρωπος σε έναν άγονο κόσμο» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

  Τίτλος ομιλίας: Ανακαλώντας τις προγονικές αρετές.

Εδώ θα προβληθεί το βίντεο από την εισήγηση του Δρ. Καραποστόλη.

Εδώ θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της εισήγησης του Δρ. Καραποστόλη.

 • Κατσιμάρδου Ρεγγίνα, Ιστορικός – Επιμελήτρια Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ, Καστρίτη Νατάσα, Ιστορικός Τέχνης – Γενική Επιμελήτρια Συλλογών ΕΙΜ

  Η Ρεγγίνα Κατσιμάρδου αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2010 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το 2019 στον τομέα της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τον Δεκέμβριο του 2020 είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσειολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Από το 2010 εργάζεται αρχικά ως επιστημονική συνεργάτης και στη συνέχεια ως επιμελήτρια στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ). Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση εκθέσεων, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και έχει επιμεληθεί εκδόσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του 1821/ graphic novel. Τέλος, έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στον τομέα της επικοινωνίας και των social media, της μουσειακής αγωγής και της συγγραφής παραμυθιών.

  Η Νατάσα Καστρίτη έχει τελειώσει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. To 2002 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Ιστορία τη Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Nanterre, στο Παρίσι.

  Από το 1995 εργάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), αρχικά ως ασκούμενη και από το 1997 ως μόνιμη επιστημονική συνεργάτης και επιμελήτρια, ενώ από το 2010 είναι υπεύθυνη επιμελήτρια όλων των συλλογών του Μουσείου.

  Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΙΜ αλλά και άλλων φορέων (Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης- Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Τεκμήρια Ιστορίας του ΕΙΜ, σε εφημερίδες και περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του 1821/ graphic novel. Επίσης έχει συγγράψει και επιμεληθεί ιστορικές εκδόσεις και λευκώματα, καταλόγους εκθέσεων.

  Τίτλος ομιλίας: ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: η συμβολή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στους επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Εδώ θα προβληθεί το βίντεο από την εισήγηση των κ. Καθηγητριών Κατσιμάρδου Ρεγγίνας και Καστρίτη Νατάσας.

Εδώ θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της εισήγησης των κ. Καθηγητριών Κατσιμάρδου Ρεγγίνας και Καστρίτη Νατάσας.

 • Γιώργος Κεντρωτής
  Καθηγητής Πανεπιστημίου Κοσμήτορας της Σχολής Ιστορίας & Μετάφρασης – Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

  Ο Γιώργος Κεντρωτής γεννήθηκε στις 5.5.1958 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διοικητικό Δίκαιο με τον καθηγητή Wilfried Fiedler στο Universität des Saarlandes της Ο.Δ. της Γερμανίας, ανακηρυχθείς Διδάκτωρ Νομικής. Άσκησε επί έτη τη δικηγορία στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

  Το 1994 εξελέγη μέλος του ΔΕΠ στο ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου υπηρετεί ανελλιπώς έως και σήμερα. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια της ημεδαπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Έχει διατελέσει κατ’ επανάληψη πρόεδρος του ΤΞΓΜΔ και μέλος της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Έχει βραβευθεί για το ποιητικό έργο στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ισπανοαμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Μαδρίτης.

  Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανάγονται στη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης, στη γλωσσοφιλοσοφία, στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση, στην παγκόσμια λογοτεχνία και στην ελληνική γραμματεία με έμφαση στο έργο της Επτανησιακής Σχολής, στον ελληνικό υπερρεαλισμό και στη λογοτεχνία από τον Μεσοπόλεμο έως και τις μέρες μας. Μεταφράζει στα Νέα Ελληνικά από τα Αρχαία Ελληνικά, τα Λατινικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Ρωσικά και τα Τσεχικά.

  Έχει δημοσιεύσει σε μορφή βιβλίου πάνω από 60 μεταφράσεις, τρία μυθιστορήματα και έξι ποιητικές συλλογές. Είναι τακτικό μέλος του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς. Τον ενδιαφέρει ο αθλητισμός, οι εικαστικές τέχνες, η κλασική μουσική και η λαϊκή μουσική από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα δε το ρεμπέτικο τραγούδι, η ναπολιτάνικη καντσονέττα και το αργεντίνικο τάνγκο.

  Τίτλος ομιλίας: Το 1821 σε ποιητικά έργα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Εγγονόπουλου και του Γκάτσου.

Η ποίηση είναι φορέας μνήμης και ταυτότητας. Σε τρία κορυφαία ποιητικά έργα που γράφτηκαν το 1943, στην καρδιά της Γερμανικής Κατοχής (στην «Αμοργό» του Γκάτσου, στον «Μπολιβάρ» του Εγγονόπουλου και στο «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας του Ελύτη) οι αναφορές στο 1821 είναι άλλοτε ευθείες και άλλοτε υπόρρητες . Στηρίζουν πάντως τόσο «θεματικά» όσο και «ιδεολογικά» και τα τρία έργα. Στην «Αγρύπνια» του Γιάννη Ρίτσου το 1821 είναι εξόχως ζωντανό, θα έλεγε κανείς συγχρονικό, ιδίως στη «Ρωμιοσύνη» και στην «Κυρά των Αμπελιών».

Εδώ θα προβληθεί το βίντεο από την εισήγηση του Δρ. Κεντρωτή.

Εδώ θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της εισήγησης του Δρ. Κεντρωτή.

 • Μαριέττα Διονυσίου – Αγγέλου Μινώτου
  Λέκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

  Η Μαριέττα του Διονυσίου-Αγγέλου Μινώτου είναι Μόνιμη Λέκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο άρχισε να διδάσκει το 2002. Το κύριο γνωστικό της πεδίο αφορά στην ιστορική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δομή και λειτουργία των θεσμικών της οργάνων και στην παρουσίαση του σχετικού αρχειακού υλικού. Για τα θέματα αυτά έχει δημοσιεύσει πρόσφατα το βιβλίο: “Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των ευρωπαϊκών επιλογών, 1957-1959”. Η απόφαση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη σύνδεση με την ΕΟΚ, (εκδόσεις Πατάκη, 2019). Παράλληλα, διδάσκει ζητήματα που αφορούν στη δημιουργία και διαχείριση αρχειακών υπηρεσιών και αρχειακού υλικού. Έχει έως τώρα διδάξει σε μεταπτυχιακά τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: Τμήμα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, British Columbia στο Βανκούβερ. Complutense στη Μαδρίτη, κ.ά.

  Έχει διατελέσει Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους από το 2009-2019, καθώς και μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων και Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Την περίοδο 1989-2008 διετέλεσε Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», έχοντας και την κύρια ευθύνη των τριών έργων τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης που πραγματοποιήθηκαν. Είναι Α΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, καθώς και Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία της Ελλάδος. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια αξιόλογων πνευματικών και πολιτιστικών φορέων της χώρας. Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει συμμετάσχει σε ειδικές επιτροπές που αφορούν στην αξιολόγηση δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα. Το 2021 ορίστηκε επίσης αναπληρώτρια Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, που αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας.

  Συνδυάζει την ακαδημαϊκή και συγγραφική δράση με την πολυετή διαχείριση διοικητικών και πολιτιστικών-επιστημονικών φορέων/θεσμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για τον ενεργό της ρόλο στο Δ.Σ. του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων/International Council on Archives (2008-2012), στην προεδρία της Διεθνούς Επιτροπής Αρχείων Κοινοβουλίων και Πολιτικών Κομμάτων/Section for Archives of Parliaments and Political Parties και στην αντιπροεδρία αυτής (2004-2008), καθώς και για το πολυεπίπεδο επιστημονικό της έργο έχει τιμηθεί με το Παράσημο της Λεγεώνας Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία.

  Στοιχεία επικοινωνίας
  Τηλ.: 6932910455
  Email: , ,

  Τίτλος ομιλίας: Η συμβολή των πηγών στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Αγώνα της Ανεξαρτησίας

Σκοπός της ανακοίνωσης είναι να αναδείξει τη διαχρονική σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον παράγοντα της Μνήμης. Η Μνήμη, καταγεγραμμένη και βιωματική, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, καθώς και της εθνικής συνείδησης.

Θα παρουσιαστεί α) η  συνεισφορά των πηγών στη συγκρότηση ταυτοτήτων, στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, στην εξασφάλιση της ιστορικής συνέχειας β) η συμβολή των πηγών στον επετειακό εορτασμό του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Εδώ θα προβληθεί το βίντεο από την εισήγηση της Δρ. Μινώτου.

Εδώ θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της εισήγησης της Δρ. Μινώτου.

 • Δημήτριος Μπαλτάς
  Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

  Ο Δημήτρης Μπαλτάς γεννήθηκε στον Βόλο το 1970. Το διάστημα 1987-1991 σπούδασε κλασσική φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 ανεκηρύχθη διδάκτωρ της φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα πάνω σε ζητήματα βυζαντινής και ρωσσικής φιλοσοφίας.

  Τίτλος ομιλίας: Η μνήμη ως κριτήριο ταυτότητας

Εξ αφορμής της συμπλήρωσης 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση και μέσα από σχετικά παραδείγματα θα δείξω ότι η μνήμη του ανθρώπου είναι κριτήριο της ταυτότητάς του. Βεβαίως αυτό συνάπτεται με το γεγονός ότι η συλλογική μνήμη είναι κριτήριο της συλλογικής ταυτότητας, δηλαδή της προσωπικότητας ενός έθνους και εν προκειμένω του ελληνικού.

Εδώ θα προβληθεί το βίντεο από την εισήγηση του Δρ. Μπαλτά.

Εδώ θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της εισήγησης του Δρ. Μπαλτά.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Τα τελευταία νέα μας

Διαβάστε εδώ τις πρόσφατες δραστηριότητες του συνεδρίου

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας