Ταυτότητα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Α. Ιστορικό – συλλογές

Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Β. Πετρόπουλου – Π. Γαρταγάνη, (Ι.Λ.Μ.Κ.), ιδρύθηκε από την Αλκμήνη Πετροπούλου – Γαρταγάνη και λειτουργεί από το 1988 για το κοινό. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου – Κοινωφελές Ίδρυμα και τελεί υπό την εποπτεία των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.

Οι συλλογές του, οι οποίες εμπλουτίζονται διαρκώς, συγκροτούνται από παραδοσιακές γυναικείες και ανδρικές ενδυμασίες από πολλές περιοχές της Ελλάδας (18ος-20ος αιώνας), έργα υφαντικής, κεντητικής, αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής (18ος-20ος αιώνας), εργαλεία του αγροτικού και ποιμενικού βίου και ποικίλα αντικείμενα οικοσκευής (19ος-20ος αιώνας), σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, χάρτες και χαρακτικά (16ος-20ος αιώνας).

Β. Δράσεις

Στα 30 και πλέον χρόνια συνεχούς λειτουργίας του, το Μουσείο ανέπτυξε πολύπλευρες δραστηριότητες, οι οποίες αναδεικνύουν τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο και τη συμβολή του στη Δια Βίου Μάθηση: περιοδικές εκθέσεις, ερευνητικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ενήλικες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εκδόσεις, εκδηλώσεις, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και διεθνή δίκτυα (UnescoGlobalNetwork of LearningCities) και συνεργασίες με φορείς της τοπικής κοινωνίας και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα παρακολουθούν ετησίως 5.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ στα μηνιαία σεμινάρια ενηλίκων τα οποία διοργανώνει συμμετέχουν 100-150 άτομα κάθε φορά.

Σημαντικές δράσεις αναπτύσσει στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας του με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς –Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, με στόχο την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών σημείων της Κορινθίας.

Η επί σειρά ετών δράση του Ι.Λ.Μ.Κ. στην τοπική κοινωνία και η συμμετοχή του στις προτεινόμενες από το ΥΠΠΟΑ δραστηριότητες, με τελευταία τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα (2016), το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά μουσεία.

Επικοινωνία με το Ι.Λ.Μ.Κ:

Διεύθυνση: Ερμού 1 & Σεφέρη, Κόρινθος, Τ.Κ. 20131
Τηλέφωνο: 27410-71690, 27410-25352

Iστοσελίδα: www.laografikokorinthou.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΩΝ

Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό του έχει τη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία των τεχνών με σεβασμό στους εμπνευστές και δημιουργούς τους. Έχει έδρα την Κόρινθο, μια πόλη με πλούσια ιστορία και παράδοση στις τέχνες ήδη από την αρχαιότητα. Ιδρύθηκε από ανθρώπους με γνώση και προσήλωση στην τέχνη και συμμετοχή στην καλλιτεχνική δημιουργία και αποτελεί μια ανοιχτή πύλη στην τέχνη και στους εκφραστές της. Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς της περιοχής της Κορινθίας, της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Στόχος του είναι η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ όλων όσων παράγουν και προωθούν τις τέχνες.

Ταυτόχρονα το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται στο χώρο της δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και  ψηφιακών εφαρμογών για μαθητές, συνδέοντας τη μάθηση με την καλλιτεχνική δημιουργία και την αισθητική παιδεία.

Το Ινστιτούτο από το 2013 έχει ενεργό ρόλο σε διάφορους τομείς της πολιτιστικής ζωής της Κορινθίας. Κορυφαία δράση είναι η επί σειρά ετών διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας – Corinth Exposed International PhotographyFestival (το 2021 θα είναι η 7η διοργάνωση). Στο Φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι. Το διεθνές διαγωνιστικό μέρος συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 1000 συμμετοχές από 50 χώρες του κόσμου.

Εξέχουσες συνέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και ερευνητικές δράσεις με τους κάτωθι φορείς:

Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου
Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου
ΠΙΟΠ- Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων
Photometria international photography festival (Ιωάννινα)
Photo Europe Network
Europe Music Day
Cyprus International FilmFestival

Το Ινστιτούτο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείο Πολιτισμού.

Επικοινωνία με το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών:

Διεύθυνση: Εξαμιλίων Έναντι Προαστιακού, Κόρινθος 20100
Τηλέφωνο: 27410-73509